Khamis, 14 Disember 2006

Programming - Mengenali Alam Pengatucaraan

Mari kite berkenalan pulak dengan alam programming atau pun dalam bahasa Melayunye pengatucaraan.

adekah korang tahu bagaimane sesebuah komputer tu boleh menerima arahan daripada kite. apekah yg membolehkan ianye memahami bahasa kite? adekah ade alien dalam badan komputer itu..!!???
arahan mesti diberikan kepade computer untuk membolehkan sesebuah computer itu melaksanakan tugasnye seperti yg kite nak. contoh..klau kite main game dan nak tembak raksase lepastu raksase tu mesti kene lima kali tembak baru mati. Jadi, kite mesti memberi arahan kepade komputer supaya dia ikut ape yg kite nak. Arahan ini mestilah suatu bahase yg difahami komputer. Arahan yg diberikan mestilah dalam bahase komputer. Terdapat beratus-ratus jenis bahase computer di dunia. Antaranye...:-

Bahasa computer ni pulak tebahagi kepada tiga jenis:-

  • Low Level Language/Assembly Language
  • High Level Language
  • Scripting Language
Low Level Language/Assembly Language ialah bahasa mesin dan bahasa penghimpunan. Bahase2 ni hanye digunakan programmer yg profesionel kerna ianya sangat susah skali.
bahase jenis ni akan terus memberi arahan secara direct kepada computer. Bahase jenis ni begtu efisien dan dapat dijalankan pada kadar yg amat pantas. Inilah bahase yg asas pade sesebuah komputer.
contoh :- ARM, MIPS, x86


High Level Language ialah bahase komputer yg dicipta untuk memudahkan kite memberi sesuatu arahan kepada komputer. Bahase2 ni menggunakan perkataan dan arahan yg hampir kepade bahase manusia. Selepastu bahase ni akan di compile untuk menerjemahkan High Level Language ke Low Level Language/Assembly.
contoh:- BASIC, C, C++, C#, COBOL, Fortran, Java, Lisp, Pascal

Scripting Language ialah bahase yg boleh terus dijalankan tanpa melalui beberape proses lain seperti compiler. Sesetengah bahase ini boleh menggunakan interpreters utk menulis arahannye. Interpreters ialah sejenis penterjemah yg akan menukar High Level Language ke Low Level Language/Assembly. Jadi kite tak perlu bersusah payah untuk mengunakan compiler untuk melihat hasilnyer, kerana klau kite gune interpreters arahan yg kite berikan terus diterjemah ke bahase computer dan hasilnye terus dapat dilihat. Lebih kurang macamtu lah..bahase jenis ni adalah bahase yg paling senang sekali.
contoh:- JavaScript, Python, Ruby, PHP, Perl

okeylah...sampai disini sajer dahulu.....
lagi satu aku nak cakap... ape yg aku tulis tadi tu mungkin betul mungkin tidak ketepatannye. aku menulis mengikut ape yg aku tau. klau ade salah aku mintak maap jelah.....




2 ulasan:

aMer berkata...

Python bukan scripting..dia bahasa p'turcaran tahap tinggi...

it-man berkata...

okey...terima kasih bagi tau. Aku pun masih baru lagi dalam bidang ni

tapi aku rase la kan...memanglah dia High level tapi dia tergolong dalam jenis Scripting Language pasal tak perlu di compile boleh teru jalan jer.